.

Το νησί-φυλακή της Νορβηγίας…Ενα πετυχημένο πείραμα ~ enstoloi.gr, Τμήμα Σωμάτων Ασφαλείας ΣΥΡΙΖΑ Αστυνομία Λιμενικό , Πυροσβεστική
                                                                                                             

Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2014

Το νησί-φυλακή της Νορβηγίας…Ενα πετυχημένο πείραμα

              Το νησί-φυλακή της Νορβηγίας…Ενα πετυχημένο πείραμα

Περίπου ένα μίλι από τις ακτές της Νορβηγίας, στο Oslofjord, βρίσκεται ένα νησί στο οποίο ζουν 115 καταδικασμένοι εγκληματίες, ανάμεσα στους οποίους υπάρχουν δολοφόνοι, βιαστές και διακινητές ναρκωτικών.

Δεν υπάρχουν σύρματα ή ηλεκτροφόροι φράχτες γύρω από το νησί, ενώ οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι δεν κουβαλούν όπλα στις περιπολίες τους και δε συνοδεύονται από καλά εκπαιδευμένα σκυλιά.
Όσοι πατούν επάνω στο νησί-φυλακή ζουν αρμονικά, ειρηνικά, συνεργάζονται και μοιράζονται τους διαθέσιμους πόρους.
Η φυλακή Bastøy έχει χαρακτηριστεί, σύμφωνα με δημοσίευμα του Business Insider, ως μία από τις πιο φιλελεύθερες φυλακές που υπάρχουν στον κόσμο.
Οι κρατούμενοι και οι φύλακες δουλεύουν μαζί, προσέχουν μια φάρμα με ζώα και κόβουν τα ξύλα που θα τους χρειαστούν για τους κρύους μήνες του χειμώνα.
Παίζουν χαρτιά μαζί, κάνουν σκι, παίζουν τένις, μαγειρεύουν και παρακολουθούν διάφορα μαθήματα.
Στις 3 το μεσημέρι οι μη-καταδικασθέντες επιστρέφουν στα σπίτια τους, ενώ στο νησί παραμένουν μόλις 5 φύλακες κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Οι νορβηγικές Αρχές ελπίζουν, ότι η συγκεκριμένη πειραματική φυλακή (βρίσκεται στο 32ο έτος λειτουργίας της) θα επιτύχει την επανένταξη των φυλακισμένων, εμπνέοντας τους τις αξίες της ευθύνης, της εμπιστοσύνης, της ηγεσίας και της λογοδοσίας.
Τα ποσοστά υποτροπής στη συγκεκριμένη φυλακή είναι μόλις 16% (στις ΗΠΑ τα ποσοστά εκ νέου σύλληψης μέσα σε μια πενταετία ανέρχονται στο 75% σημειώνει το δημοσίευμα).
Ο φωτογράφος Espen Eichhöfer επισκέφτηκε το νησί κατά τη διάρκεια του χειμώνα, για ένα θέμα που έκανε για το περιοδικό Zeit Magazine.
Δείτε παρακάτω μερικές από τις φωτογραφίες που τράβηξε εκεί:















0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.