.

Ερώτηση ΣΥΡΙΖΑ για το διαγωνισμό Σημαιοφόρων Λ.Σ ~ enstoloi.gr, Τμήμα Σωμάτων Ασφαλείας ΣΥΡΙΖΑ Αστυνομία Λιμενικό , Πυροσβεστική
                                                                                                             

Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2014

Ερώτηση ΣΥΡΙΖΑ για το διαγωνισμό Σημαιοφόρων Λ.Σ

Ερώτηση στη Βουλή σχετικά με τις διαδικασίες του διαγωνισμού για την κατάταξη Δόκιμων Σημαιοφόρων στο Λιμενικό Σώμα κατέθεσαν 4 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.
Σύμφωνα με τους ερωτώντες βουλευτές η διαδικασία είναι αμφιλεγόμενη παρά την εποπτεία του ΑΣΕΠ γι' αυτό ζητούν από τους Υπουργούς 'Αμυνας και Ναυτιλίας να απαντήσουν εάν οι αξιολογητές -βαθμολογητές έχουν τα προσόντα γι'αυτό αλλά και τι απέγινε με τις καταγγελίες για τον διαγωνισμό του 2013. Αναλυτικά η ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ:
Θέμα: «Αναπάντητα παραμένουν κρίσιμα ερωτήματα, αναφορικά με τη νομιμότητα και διαφάνεια του διαγωνισμού, για την πρόσληψη Δόκιμων Σημαιοφόρων στο Λιμενικό Σώμα».
         
Με Ερώτησή μας που υπεβλήθη στις 21 Ιουνίου (ΑΠ 1278/14), θέταμε ερωτήματα στον Υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου, που αφορούσαν στην υπ. αριθμ. 221.10-3/2014 απόφαση του να προκηρύξει διαγωνισμό, για την κατάταξη Δοκίμων Σημαιοφόρων στο Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή, με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις που περιελάμβανε η περυσινή προκήρυξη, η οποία είχε καταγγελθεί ως προς την αξιοπιστία της και την ελλιπέστατη διασφάλιση αντικειμενικών επιλογών για την εισαγωγή των εισακτέων. Στο κρίσιμο ερώτημα που θέσαμε στον κ. Υπουργό και αφορούσε στο γιατί δεν τήρησε τη δέσμευση που ανέλαβε για ίδρυση Ακαδημίας Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, ουδεμία απάντηση λάβαμε.
Η δε επίκληση της συμβολής του ΑΣΕΠ, στην «περαιτέρω ενίσχυση της πεποίθησης αντικειμενικότητας, διαφάνειας και αδιαβλητότητας του διαγωνισμού», στην απάντηση του κ. Υπουργού είναι έωλη, καθώς το ΑΣΕΠ, όχι μόνο δεν είχε την ευθύνη διεξαγωγής του διαγωνισμού, αλλά οι ενστάσεις που υποβάλλονται σε αυτόν, προβλέπονται μόνο για λόγους νομιμότητας και όχι για την αξιολόγηση των γραπτών και των αθλητικών επιδόσεων.
Παρά ταύτα, ο νέος διαγωνισμός για την κατάταξη Δοκίμων Σημαιοφόρων στο Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή, βρίσκεται σε εξέλιξη, με πληροφορίες να αναφέρουν ότι οι αμφιλεγόμενες διαδικασίες αξιολόγησης των υποψηφίων του προηγούμενου διαγωνισμού, παραμένουν και αναπαράγονται. 
Επίσης, η απάντηση που μας δόθηκε για τη μη κατάταξη των επιλαχόντων του προηγούμενου διαγωνισμού, αναφέρει ότι η διάταξη που θα επέτρεπε την εισαγωγή τους έχει δυνητικό χαρακτήρα και ως εκ τούτου, δε δεσμεύει τη Διοίκηση για την κατάταξή τους. Ωστόσο, υπάρχουν επώνυμες καταγγελίες, ότι στελέχη του Υπουργείου διαβεβαίωναν τους επιλαχόντες ότι θα καταταγούν, με αποτέλεσμα να τίθενται σε «ομηρία» αφού δεν μπόρεσαν να αναζητήσουν άλλη μόνιμη εργασία ή και αρνήθηκαν εργασία.  
Στην ίδια Ερώτηση (ΑΠ 1278/14) τέλος, θέταμε στον Υπουργό Άμυνας ερώτημα, που αφορούσε στην εξέλιξη της έρευνας που διεξήγαγε το Ναυτοδικείο, σχετικά με τις καταγγελίες για παρατυπίες και αδικίες στο διαγωνισμό για την εισαγωγή Δοκίμων Σημαιοφόρων στο Λιμενικό Σώμα το 2013, αλλά δεν λάβαμε καμία απάντηση.  
Ωστόσο, επειδή ο διαγωνισμός είναι σε εξέλιξη και η διασφάλιση κανόνων αξιοκρατίας και διαφάνειας είναι επιβεβλημένη, τα ερωτήματα παραμένουν, ενώ υπάρχει ανάγκη περαιτέρω διασάφησης διαδικασιών, που περιλαμβάνονται στην προκήρυξη.   
  
Με βάση τα παραπάνω ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:   
  1. Oι εξεταστές των διαγωνισμών έχουν αποδεδειγμένες γνώσεις στο γνωστικό αντικείμενο που εξετάζουν; Ειδικότερα, στο διαγωνισμό του 2013, ποιό ήταν το γνωστικό αντικείμενο των σπουδών των στελεχών του Λ.Σ. – Ελ. Ακτ. που αξιολογούσαν το κάθε αντικείμενο; (αριθμός αξιολογητών και γνωστικό αντικείμενο και ανά εξεταζόμενο μάθημα). Αντίστοιχα, στο διαγωνισμό του 2014, πόσοι είναι οι αξιολογητές και ποιό είναι το γνωστικό αντικείμενο των σπουδών τους ανά εξεταζόμενο μάθημα; Αν δεν υπάρχει συνάφεια εξεταστών με το γνωστικό αντικείμενο που εξετάζουν, η διαδικασία που ακολουθείται είναι σύμφωνη με το πνεύμα και το γράμμα του άρθρου 103 του Συντάγματος, που ορίζει τη θέσπιση αυξημένων εγγυήσεων αξιοκρατίας;
  2.  Έχουν περιέλθει σε γνώση τους καταγγελίες, ότι στελέχη του Υπουργείου διαβεβαίωναν τους επιλαχόντες του διαγωνισμού ότι θα καταταγούν στο Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή, με αποτέλεσμα για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, αντικειμενικά, να μη μπορούν να αναζητήσουν εργασία; Αν ναι, πώς κρίνουν τη σκοπιμότητα μιας τέτοιας πρακτικής και τί προτίθενται να πράξουν;  
  3. Σκοπεύει ο κ. Υπουργός προχωρήσει στην ίδρυση Ακαδημίας Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής και αν ναι, σε ποιές ενέργειες έχει προβεί και ποιός είναι ο προγραμματισμός του για την υλοποίηση της δέσμευσής του; 
  4. Ολοκληρώθηκε η έρευνα του Ναυτοδικείου, σχετικά με τις καταγγελίες για παρατυπίες και αδικίες στο διαγωνισμό, για την εισαγωγή Δοκίμων Σημαιοφόρων στο Λιμενικό Σώμα το 2013; Αν ναι, ποιά είναι τα αποτελέσματά της;  Αν όχι, σε ποιό στάδιο βρίσκεται;

Οι ερωτώντες βουλευτές 
Θοδωρής Δρίτσας
Νίκος Συρμαλένιος
Δημήτρης Γάκης
Μαρία Διακάκη



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.