.

Νέα προσφυγή ενστόλων στο ΣτΕ. ~ enstoloi.gr, Τμήμα Σωμάτων Ασφαλείας ΣΥΡΙΖΑ Αστυνομία Λιμενικό , Πυροσβεστική
                                                                                                             

Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2015

Νέα προσφυγή ενστόλων στο ΣτΕ.

Νέα προσφυγή ενστόλων στο ΣτΕ.
Το επίμαχο θέμα της μείωσης των αποδοχών των ενστόλων όλων των σωμάτων θα κριθεί και πάλι από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Με νέα προσφυγή, που κατατέθηκε στο ΣτΕ, τέσσερις Ενώσεις αποστράτων (Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού, Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Ναυτικού, Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Αεροπορίας και το συντονιστικό συμβούλιο των Ενώσεων Αποστράτων Αξιωματικών) στρέφονται κατά του νέου νομοθετικού πλαισίου που διαμορφώνει τις αποδοχές, τα επιδόματα και τις συντάξεις του σε χαμηλότερα κατά 50% επίπεδα από τα προβλεπόμενα. Όπως υποστηρίζουν το νέο νομοθετικό πλαίσιο είναι «αντισυνταγματικό και αντίθετο στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ)».

Υπενθυμίζεται ότι η Ολομέλεια του ΣτΕ δικαίωσε, το προηγούμενο έτος, τους ενστόλους, κρίνοντας ότι η αναδρομική από 1η  Αυγούστου 2012  μείωση των αποδοχών και κατά προέκταση των συντάξεων  είναι αντισυνταγματική και ότι πρέπει να επανέλθουν οι αποδοχές στο προηγούμενο προ των μειώσεων καθεστώς.
Στην ίδια απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ τονιζόταν ότι το κράτος πρέπει να απέχει από οποιαδήποτε πράξη που θα επιφέρει νέες μειώσεις στο ύψος των αποδοχών του Ιουλίου 2012 (με το σχετικό σκεπτικό ευθυγραμμίστηκε και η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ως προς το
σκέλος της αναδρομικής περικοπής των συντάξεων όλων των ενστόλων).
Ακολούθως, με τον νόμο 4307/2014 προσδιορίστηκαν νέοι συντελεστές των βασικών μισθών των στρατιωτικών και καθορίστηκαν εκ νέου τα επιδόματά τους, με αποτέλεσμα –όπως υποστηρίζουν οι ένστολοι- να επέρχονται μειώσεις στις αποδοχές και στις συντάξεις τουλάχιστον 50% σε σχέση με τους μισθούς και τις συντάξεις του Ιουλίου 2012.
Υπενθυμίζεται, επίσης, ότι αναμένεται η απόφαση της Επιτροπής Συμμόρφωσης του ΣτΕ - μετά από αίτηση των ενστόλων – για το θέμα της μη συμμόρφωσης της Κυβέρνησης προς την περυσινή απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ.
Στη νέα προσφυγή υποστηρίζονται, μεταξύ άλλων, τα εξής:
«Το ελληνικό Δημόσιο τόσο με τον επίμαχο νόμο 4307/2014 όσο και με τη σχετική υπουργική απόφαση, που ακολούθησε, προέβησαν σε αυθαίρετη, μερική, μονομερή επιλεκτική εφαρμογή της απόφασης της Ολομέλειας του περασμένου έτους με την οποία δικαιώθηκαν οι στρατιωτικοί.
Αποτέλεσμα είναι να παραβιάζονται τα άρθρα 20, 26 και 95 του Συντάγματος, που καθιερώνουν: 1) το δικαίωμα της παροχής έννομης προστασίας από τα δικαστήρια, 2) την αρχή της διάκρισης των εξουσιών και 3) την υποχρέωση του κράτους να συμμορφώνεται στις αποφάσεις των δικαστηρίων».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.