.

Χειρότερο από φτωχός είναι να είσαι φτωχός και καταχρεωμένος! ~ enstoloi.gr, Τμήμα Σωμάτων Ασφαλείας ΣΥΡΙΖΑ Αστυνομία Λιμενικό , Πυροσβεστική
                                                                                                             

Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2015

Χειρότερο από φτωχός είναι να είσαι φτωχός και καταχρεωμένος!




Εγκλωβισμένα σε διπλή παγίδα φτώχειας και υπερχρέωσης είναι τα ελληνικά νοικοκυριά ύστερα από σχεδόν πέντε χρόνια Μνημονίου. Το διαθέσιμο εισόδημα έχει μειωθεί κάτω από το όριο της φτώχειας για έναν στους τρεις πολίτες, την ίδια στιγμή που τα χρέη εξακολουθούν να διογκώνονται με αποτέλεσμα να μην εξυπηρετούνται ομαλά και η δαμόκλειος σπάθη των κατασχέσεων από το Δημόσιο και τις τράπεζες να επικρέμαται πάνω από τα κεφάλια μισθωτών, ανέργων, συνταξιούχων και ελεύθερων επαγγελματιών.
Τα στοιχεία νεότερης έρευνας, που διενήργησε η εταιρεία Marc για λογαριασμό του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ, είναι αποκαλυπτικά των μεγάλων δυσκολιών που αντιμετωπίζουν για την καθημερινότητα και την οικονομική τους επιβίωση τα νοικοκυριά.

Από την έρευνα, που έγινε τηλεφωνικά την περίοδο 8-11 Δεκεμβρίου σε δείγμα 1.000 νοικοκυριών, προκύπτει μεταξύ άλλων ότι:
● Τα εισοδήματα για την πλειονότητα των νοικοκυριών έχουν καθηλωθεί σε επίπεδα χαμηλότερα ή κοντά στα όρια της φτώχειας. Με εισόδημα μέχρι 10.000 ευρώ (714 ευρώ τον μήνα) δηλώνει ότι ζει το 34,4%, ενώ ένας στους τρεις έχει εισόδημα από 10.000 έως 18.000 ευρώ τον χρόνο. Το ποσοστό είναι πιο υψηλό για όσους έχουν από 2 μέχρι 4 μέλη στην οικογένεια. Τα στοιχεία αυτά, πάντως, αμφισβητείται κατά πόσο απηχούν τα πραγματικά εισοδήματα ειδικά μεταξύ ελεύθερων επαγγελματιών.
● Το 46,9% λέει ότι το οικογενειακό εισόδημα δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες του και το 55% δήλωσε ότι χρειάστηκε να πουλήσει περιουσιακά στοιχεία, να δανειστεί ή να ζητήσει χρήματα από συγγενείς ή φίλους προκειμένου να πληρώσει υποχρεώσεις.
● Το 35,9%, δηλαδή αναλογικά πάνω από 1 εκατ. νοικοκυριά, έχει στην οικογένεια τουλάχιστον έναν άνεργο. Από αυτό το ποσοστό μόνο 8,9% λαμβάνει επίδομα ανεργίας.
● Οι συντάξεις, σύμφωνα με τη συγκεκριμένη έρευνα, είναι αυτές που θρέφουν την οικογένεια. Για το 52% των νοικοκυριών αποτελούν την κυριότερη πηγή εισοδήματος, ενώ για το 32,1% είναι ο μισθός και για άλλο 10% τα κέρδη από επιχειρηματική δραστηριότητα.
● Για την πλειονότητα των νοικοκυριών τα χρέη και η αδυναμία έγκαιρης πληρωμής τους διευρύνθηκαν το 2014. Ενας στους τρεις (35%) καθυστερεί να πληρώσει την Εφορία, τις ΔΕΚΟ και τα τραπεζικά του δάνεια. Ωστόσο ως ποσοστό επί του συνόλου, το 72% δεν χρωστά στην Εφορία, το 86% δεν έχει χρέη σε ασφαλιστικά ταμεία και το 65% δεν έχει οφειλές σε τράπεζες.
Από όσους χρωστούν, περισσότερα από 1 στα 3 νοικοκυριά βρίσκονται στο όριο καθυστέρησης πληρωμών προς το Δημόσιο, ταμεία ΔΕΚΟ, τράπεζες, δάνεια κ.λπ. λόγω αδυναμίας πληρωμής.

#efsyn.gr


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.