.

Ιθαγένεια στα παιδιά της δεύτερης γενιάς ~ enstoloi.gr, Τμήμα Σωμάτων Ασφαλείας ΣΥΡΙΖΑ Αστυνομία Λιμενικό , Πυροσβεστική
                                                                                                             

Δευτέρα 30 Μαρτίου 2015

Ιθαγένεια στα παιδιά της δεύτερης γενιάς



ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΕΛΛΗ ΖΩΤΟΥ
Σε διαβούλευση αναμένεται να δοθεί μέσα στην εβδομάδα το πολυαναμενόμενο από χιλιάδες παιδιά και γονείς νομοσχέδιο για την ιθαγένεια, μία από τις προτεραιότητες του νεοσυσταθέντος υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και μία από τις πρώτες εξαγγελίες της αναπληρώτριας υπουργού Τασίας Χριστοδουλοπούλου.
Το νέο σχέδιο νόμου πρόκειται να καλύψει τη δεύτερη γενιά μεταναστών, που μέχρι στιγμής έχει στερηθεί τα ίσα δικαιώματα με τους φίλους και συμμαθητές που έχουν μεγαλώσει μαζί, έχουν πάει σχολείο μαζί, έχουν ονειρευτεί και σπουδάσει μαζί.

Έλληνας πια και από το σχολείο

Όπως αποκαλύπτει σήμερα η "Αυγή" της Κυριακής, το νέο σχέδιο νόμου πρόκειται να περιλαμβάνει μια κατηγορία - περίπτωση που χορηγεί ιθαγένεια σε ανήλικους και θα συνδυάζει τρία κριτήρια: τη γέννηση του παιδιού στη χώρα, την ένταξή του στο σχολείο και τη νομιμότητα των γονέων και παραμονής των γονέων για συγκεκριμένο διάστημα στη χώρα που θα καθορίζει ο νόμος.
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές της "Αυγής" της Κυριακής, οι ρυθμίσεις για την ιθαγένεια περιλαμβάνουν τρεις κατηγορίες. Πρώτη, παιδί μεταναστών που γεννιέται στη χώρα μας από γονείς που διαμένουν νόμιμα στη χώρα και εγγράφεται στο δημοτικό σχολείο θα παίρνει την ελληνική ιθαγένεια με προϋποθέσεις παραμονής των γονέων για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα που θα καθορίζει ο νόμος.
Η δεύτερη κατηγορία αφορά παιδί μεταναστών το οποίο έχει παρακολουθήσει 6 τάξεις δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ελληνικού σχολείου ή συνολικά 9 τάξεις του ελληνικού σχολείου. Το παιδί θα μπορεί να παίρνει την ελληνική ιθαγένεια, εφόσον οι γονείς διαμένουν νόμιμα στη χώρα, ακόμα και ως ανήλικο, είτε αφού ενηλικιωθεί.
Η τρίτη περίπτωση αφορά παιδί μεταναστών που έχει τελειώσει στην Ελλάδα πανεπιστήμιο ή ΤΕΙ καθώς και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Η τελευταία αυτή περίπτωση αφορά παιδιά που έχουν έρθει στη χώρα σε ηλικία λίγο μεγαλύτερη σε σχέση με τις προηγούμενες δύο περιπτώσεις, ωστόσο έχουν καταφέρει να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους και να περάσουν και στην ανώτατη εκπαιδευτική βαθμίδα.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, το σχέδιο θα περιέχει και μεταβατικές διατάξεις με κάποια προθεσμία για όσους συμπληρώνουν τις νόμιμες προϋποθέσεις και φυσικά μεταβατικές διατάξεις για τις εκκρεμείς αιτήσεις. Πρόκειται για τις "παγωμένες" αιτήσεις από την προηγούμενη κυβέρνηση, που φτάνουν να αριθμούν περίπου τις 13.000.
Θα υπάρχει επίσης πρόβλεψη για επιτροπή σύνταξης νέου κώδικα ιθαγένειας.
Οι ρυθμίσεις της ιθαγένειας θα λάβουν υπόψη την απόφαση του ΣτΕ, το άρθρο του νόμου Ραγκούση που κρίθηκε αντισυνταγματικό καθώς και προτάσεις και τροπολογίες του ΣΥΡΙΖΑ κατά την περίοδο που ήταν αντιπολίτευση.

Διατάξεις και για όσους εξέπεσαν της νομιμότητας λόγω κρίσης

Εκτός από τις ρυθμίσεις που αφορούν την ιθαγένεια, το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει και διάταξεις που θα καλύπτουν διάφορα ζητήματα προσφύγων και μεταναστών. Σύμφωνα με πηγές, θα υπάρξουν ρυθμίσεις για το backlog στο άσυλο, ώστε να γίνει πιο υποφερτή η ζωή όσων περιμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα -ακόμα και χρόνια- απόφαση για άσυλο.
Παράλληλα, όπως προκύπτει από την απάντηση του υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Νίκου Βούτση, που διαβιβάστηκε στη Βουλή στις 24 Μαρτίου σε σχετική ερώτηση της βουλευτίνας του ΠΑΣΟΚ Φ. Γεννηματά, θα υπάρχουν διατάξεις σε σχέση με την ενσωμάτωση Κοινής Υπουργικής Απόφασης με θέμα τη χορήγηση αδειών διαμονής για ανθρωπιστικούς λόγους.
Στην ίδια απάντηση ο υπουργός χαρακτηρίζει δεδομένη τη «θέληση της κυβέρνησης για παροχή δυνατότητας επαναφοράς στη νομιμότητα όσων απώλεσαν την άδεια διαμονής τους κατά τα χρόνια της οικονομικής κρίσης, καθώς και για την τακτοποίηση της διαμονής όσων βρίσκονται επί μακρόν στη χώρα και πληρούν τις προϋποθέσεις ένταξης σε αυτήν».

#left.gr




0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.