.

Το αμερικανικό όνειρο δεν υπάρχει: Βασανιστήρια, ρατσιστική βία, κοινωνικές ανισότητες και ατιμωρησία στην ήπειρο της ελευθερίας ~ enstoloi.gr, Τμήμα Σωμάτων Ασφαλείας ΣΥΡΙΖΑ Αστυνομία Λιμενικό , Πυροσβεστική
                                                                                                             

Τρίτη 5 Μαΐου 2015

Το αμερικανικό όνειρο δεν υπάρχει: Βασανιστήρια, ρατσιστική βία, κοινωνικές ανισότητες και ατιμωρησία στην ήπειρο της ελευθερίας

ipa sillipseis diadiloseis-650



Η Διεθνής Αμνηστία εγκαινίασε στο Μεξικό το γραφείο της για την αμερικανική ήπειρο, όπου «η ατιμωρησία παραμένει ο κανόνας», καταγγέλλοντας τη χρήση βασανιστηρίων και τη στρατιωτικοποίηση της καταπολέμησης της εγκληματικότητας.
 Η Διεθνής Αμνηστία «ανησυχεί ιδιαίτερα για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε αυτό το μέρος του κόσμου και για το λόγο αυτό μεταφέρει όλη τη δράση της που αφορά την Αμερική, στην ίδια την περιοχή», ο γενικός γραμματέας της διεθνούς οργάνωσης προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Σαλίλ Σέτι.
Το 2014 ήταν ίσως μια από τις χειρότερες χρονιές στην ιστορία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον κόσμο μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Ωστόσο η Αμερική, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και του Καναδά «δέχεται επίσης πολλές προκλήσεις» σύμφωνα με την Οργάνωση.
Επιπλέον, στην περιοχή παρατηρείται γενικευμένη χρήση βασανιστηρίων, συχνές επιθέσεις εναντίον υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εξαφανίσεις, εξωδικαστικές εκτελέσεις, ποινικοποίηση των ειρηνικών διαδηλώσεων και διακρίσεις σε βάρος απογόνων Αφρικανών, μεταναστών, γυναικών και κοριτσιών, επισημαίνει η οργάνωση. Την έκθεση επιβεβαιώνουν - και το αντίστροφο - οι δολοφονίες μαύρων πολιτών από αστυνομικούς πριν δύο χρόνια στο Φέργκιουσον του Μιζούρι και πρόσφατα στη Βαλτιμόρη. Όλο αυτό το διάστημα, το φάντασμα του ρατσισμού έχει επιστρέψει ισχυρότερο από ποτέ στις ΗΠΑ και διαδηλώσεις κατά της αστυνομικής βίας οργανώνονται σχεδόν καθημερινά σε μεγάλες πόλεις - τελευταία στη Νέα Υόρκη - που καταλήγουν σε επεισόδια και συλλήψεις.
Ανάμεσα στα κύρια προβλήματα της περιοχής, ο Σέτι ανέφερε τη «στρατιωτική απάντηση στην έλλειψη ασφάλειας». Αυτό το μόνο που κάνει είναι να επιδεινώνει το πρόβλημα, κυρίως για τα πιο ευάλωτα στρώματα του πληθυσμού που γίνονται θύματα και των δύο πλευρών.
Παρά την οικονομική ανάπτυξη της ηπείρου, «η ατιμωρησία παραμένει ο κανόνας» και βασιλεύει η αυθαιρεσία υπέρ των πολιτών με τα υψηλά εισοδήματα, οι οποίοι είναι οι μόνοι που έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση, την υγεία και την ασφάλεια, αναφέρεται τέλος στην ετήσια έκθεσή της Οργάνωσης για το 2014.



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.