.

Ο φόβος δεν είναι καλός σύμμαχος ~ enstoloi.gr, Τμήμα Σωμάτων Ασφαλείας ΣΥΡΙΖΑ Αστυνομία Λιμενικό , Πυροσβεστική
                                                                                                             

Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2015

Ο φόβος δεν είναι καλός σύμμαχος


Από τη ματωμένη νύχτα της Παρασκευής στο Παρίσι η Ευρώπη βρίσκεται για μια ακόμη φορά αντιμέτωπη με το τεράστιο δίλημμα: ασφάλεια ή ελευθερία; Και, παρά το σοκ, ξέρει πολύ καλά ότι η ευρωπαϊκή απάντηση στο δίλημμα δεν μπορεί να είναι άλλη από το: και ασφάλεια και ελευθερία. 
Το είπε ένας φίλαθλος προχθές έξω από το γήπεδο του Αννόβερου, κατά τη διάρκεια της εκκένωσης του χώρου μετά την ακύρωση του αγώνα μεταξύ Γερμανίας και Ολλανδίας εξαιτίας του συναγερμού για βόμβα: "Αυτό που με ενοχλεί είναι ότι νιώθω πως με νίκησαν". Ένας δεύτερος το περιέγραψε πιο... ποδοσφαιρικά: "Γερμανία - τρομοκρατία 0-1".
Από τη ματωμένη νύχτα της Παρασκευής στο Παρίσι η Ευρώπη βρίσκεται για μια ακόμη φορά αντιμέτωπη με το τεράστιο δίλημμα: ασφάλεια ή ελευθερία; Και, παρά το σοκ, ξέρει πολύ καλά ότι η ευρωπαϊκή απάντηση στο δίλημμα δεν μπορεί να είναι άλλη από το: και ασφάλεια και ελευθερία. 


Εάν η Ευρώπη θυσιάσει στον βωμό της ασφάλειας τις αρχές της -από το τρίπτυχο της γαλλικής επανάστασης "ελευθερία - ισότητα - αδελφοσύνη", η πρώτη είναι αυτή που ακόμη δεν αμφισβητείται με... αξιώσεις στη Γηραιά Ήπειρο: οι τρομοκράτες θα την έχουν νικήσει. Εάν πάλι δεν αγωνιστεί για να αποτρέψει στο μέτρο του δυνατού το επόμενο τρομοκρατικό χτύπημα, βραχυπρόθεσμα με τα εργαλεία των αρχών ασφαλείας και μεσοπρόθεσμα με την απο-γκετοποίηση των προαστίων του Παρισιού, των Βρυξελλών κ.λπ. -το μακροπρόθεσμο είναι η ειρήνευση στη Μέση Ανατολή, αλλά τι να λέμε τώρα-, οι πολίτες της θα νιώσουν προδομένοι. Και δικαίως. Υποχρέωση της δημοκρατίας είναι και η ασφάλεια όλων των πολιτών της. 


Είναι δύσκολο να αντισταθεί κανείς στον φόβο, αλλά η εμπειρία των προηγούμενων τρομοκρατικών χτυπημάτων -στη Μαδρίτη, στο Λονδίνο, στις Βρυξέλλες, στο Παρίσι τον Ιανουάριο- δείχνει ότι η Ευρώπη μπορεί να το καταφέρει. Ότι μετά το πρώτο μούδιασμα, και εφόσον αρχίσει πάλι να εμπεδώνεται το κατεστραμμένο αίσθημα ασφάλειας, μπορεί να επιστρέψει στην καθημερινότητά της. Μια καθημερινότητα που δεν είναι στρωμένη με... άνθη, αλλά πολύ απέχει από αυτή των αυταρχικών καθεστώτων, που επιπλέον έχουν πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα με την τρομοκρατία. 


Αυτό το πεισμωμένο "σιγά μη φοβηθώ", που προσπαθεί μέσα στον ορυμαγδό να πει ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και που πιο εύκολα το λέει ο Αλέξης Τσίπρας, καθώς ο ασύμμετρος αυτός πόλεμος για την ώρα παρακάμπτει την Ελλάδα, είναι ο μοναδικός τρόπος να αντιδράσει η Ευρώπη στον τρόμο. Να κρατήσει όρθιες τις αξίες της, να μην γίνει ένα φρούριο με περίκλειστους φοβισμένους ανθρώπους, όπως είπε ο πρωθυπουργός. 



#left.gr








0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.