.

1η Μαρτίου: Παγκόσμια Ημέρα Πολιτικής Άμυνας ~ enstoloi.gr, Τμήμα Σωμάτων Ασφαλείας ΣΥΡΙΖΑ Αστυνομία Λιμενικό , Πυροσβεστική
                                                                                                             

Τρίτη 1 Μαρτίου 2016

1η Μαρτίου: Παγκόσμια Ημέρα Πολιτικής Άμυνας


Η 1η Μαρτίου είναι αφιερωμένη στην Πολιτική Άμυνα. Παγκόσμια ημέρα η οποία καθιερώθηκε από τον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Άμυνας τη δεκαετία του 1990. 

Η καθιέρωση της 1η Μαρτίου ως Παγκόσμιας Ημέρας Πολιτικής Άμυνας (World Civil Defence Day) οφείλεται στον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Άμυνας (ICDO) , ο οποίος το 1990 επέλεξε την συμβολική ημερομηνία κατά την οποία το 1972, τέθηκε σε εφαρμογή το καταστατικό του να την ορίσει ως μια ημέρα ορόσημο για τα κράτη μέλη του και τους σκοπούς της πολιτικής άμυνας ανά την υφήλιο.

Η Πολιτική Άμυνα αποτελεί τη πρώτη μορφή οργάνωσης της πολιτείας για την προστασία του άμαχου πληθυσμού απέναντι στις εχθροπραξίες και τις δυσμενείς συνέπειες πολέμων και ένοπλων συγκρούσεων. Στο άρθρο 61 του Πρόσθετου Πρωτοκόλλου της Συνθήκης της Γενεύης του 1945, για την προστασία των θυμάτων διεθνών ένοπλων συγκρούσεων, ορίζεται ως το σύνολο των ανθρωπιστικών δράσεων που αποσκοπούν στην προστασία των πολιτών απέναντι σε κινδύνους, καθώς και την υποβοήθησή τους για να επανέλθουν από τις άμεσες συνέπειες εχθροπραξιών ή καταστροφών και εν τέλει την διαμόρφωση των κατάλληλων συνθηκών ώστε να εξασφαλιστεί η επιβίωσή τους.
Στις μέρες μας και όπου το ζοφερό πέπλο του πολέμου έχει εξαλειφθεί, η προστασία του πληθυσμού καθώς και η έννοια της καταστροφής, έχουν λάβει ένα ευρύτερο περιεχόμενο, το οποίο σχηματοποιείται στην έννοια της Πολιτικής Προστασίας. Στο σύγχρονο πολιτισμό μας, η Πολιτική Προστασία αποτελεί τον πολιτειακό θεσμό συναρμογής και από κοινού δράσης όλων των διαθέσιμων δυνάμεων κράτους και Κοινωνίας των Πολιτών , έναντι φυσικών και ανθρωπογενών κινδύνων, οι οποίοι μπορούν να διαταράξουν την κοινωνική αρμονία και την ασφάλεια των πολιτών σε καιρό ειρήνης.
Σε μια κοινωνική πραγματικότητα όπως η σημερινή, με την κλιματική αλλαγή να επιτείνει τις αντοχές του οικοσυστήματος και τις κοινωνικοπολιτικές συνθήκες να διαγράφουν ένα πολυσύνθετο παρόν,ο ορθολογικός σχεδιασμός δράσης για τις καταστάσεις έκτακτης ανάγκης που αναφύονται καθώς καιη αποδοτική διάχυσή του σε κάθε διοικητικό επίπεδο, αλλά και ο λειτουργικόςσυντονισμός της εθελοντικής αυτοδιάθεσης μεμονωμένων ατόμων και ομάδων, αναδύονται ως μοναδικά εργαλεία εκπλήρωσης των σκοπών της πολιτικής προστασίας.





0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.