.

Απάντηση Τόσκα στους για τις φήμες επανίδρυσης της Ομάδας ΔΕΛΤΑ -μαχαίρι σε προνόμια πολιτικών ~ enstoloi.gr, Τμήμα Σωμάτων Ασφαλείας ΣΥΡΙΖΑ Αστυνομία Λιμενικό , Πυροσβεστική
                                                                                                             

Τρίτη 1 Μαρτίου 2016

Απάντηση Τόσκα στους για τις φήμες επανίδρυσης της Ομάδας ΔΕΛΤΑ -μαχαίρι σε προνόμια πολιτικών



Βολές κατά όσων συμπεριφέρονται σαν τους... λουδίτες σε σχέση με το προσωπικό της Ομάδας ΔΕΛΤΑ, εξαπέλυσε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, ενώ προανήγγειλε νομοθετική ρύθμιση «μαχαίρι» στα προνόμια πρώην κυβερνητικών στελεχών, μιλώντας Στο Κόκκινο και την Φυλή των Φίλων του Κ.Αρβανίτη.

Ο Νίκος Τόσκας υπογράμμισε ότι «η ομάδα ΔΕΛΤΑ έχει καταργηθεί την πρώτη εβδομάδα, δέκα ημέρες» που πήγε στο υπουργείο και διευκρίνισε ότι «το ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί κάποιο υλικό από την ομάδα αυτή, δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να τους αντιμετωπίζουμε, σαν τους λουδίτες το 18ο αιώνα, που έσπαγαν τις μηχανές γιατί τους έφταιγε η ανεργία».

Παράλληλα, προστάτεψε το ίδιο το προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ., σημειώνοντας ότι «δεν σημαίνει ότι πρέπει να καταργήσουμε τα υλικά, να διώξουμε τους ανθρώπους αυτούς. Οι άνθρωποι αυτοί είχαν συγκεκριμένη αποστολή, η οποία ήταν σε λάθος κατεύθυνση και την εκτελούσαν με κανόνες που τους είχαν τεθεί λάθος ... Εμείς αλλάζουμε τους κανόνες, χρησιμοποιήσαμε αυτούς τους ανθρώπους ιδίως στη δυτική Αττική».

Οπως ξεκαθάρισε, σε κάθε περίπτωση «δεν υπάρχει ενδεχόμενο επανίδρυσης της Ομάδας Δέλτα».

Μαχαίρι στα προνόμια των πρώην - έρχεται και νομοθετική παρέμβαση

«Σε ό,τι αφορά αστυνομικούς που απασχολούνται σε νυν και πρώην πολιτικούς, από έρευνα φάνηκε ότι μάλλον είμαστε η μόνη χώρα που έχει αυτό το "προνόμιο" και θα πρέπει κάτι να γίνει, με νομοθετική πρωτοβουλία», προανήγγειλε ο ίδιος, καθώς «μερικοί δεν θέλουν να απεμπολήσουν τα προνόμια που είχαν κερδίσει τόσα χρόνια».

Ο κ.Τόσκας σημείωσε ότι «υπάρχουν πολλά αυτοκίνητα που κακώς έχουν διατεθεί και υπάρχει και υπερβολή. Δεν μπορεί ένας πρώην υπουργός Δημόσιας Τάξης να έχει μεγαλύτερη ασφάλεια από ό,τι έχει ο πρωθυπουργός», είπε χαρακτηριστικά.

Για να ρυθμιστεί αυτή η κατάσταση χρειάζεται αφενός υπουργική απόφαση και αφετέρου νομοθετική ρύθμιση, όπως σημείωσε ο κ.Τόσκας, καθώς «σύμφωνα με το νόμο, κανένας πρώην δεν μπορεί να έχει ασφάλεια. Σε καμία χώρα -τουλάχιστον από όσες έχω ψάξει στην Ευρώπη- εκτός από τους υπουργούς δεν διατίθεται ασφάλεια».

Ο ίδιος έκανε αναφορά και σε τεχνάσματα που χρησιμοποιούν πολλοί για να διεκδικήσουν αστυνομική προστασία. «Αυτό που ισχυρίζεται ο καθένας, ότι "έσκασε ένα γκαζάκι στη γειτονιά μου" ή "με απείλησαν με μία επιστολή", είναι προφάσεις εν αμαρτίαις», όπως είπε. «Υπάρχει ένα πλέγμα συμφερόντων, που προέρχεται από όλες τις πλευρές, το οποίο δεν μπορεί να γίνει ανεκτό»...




Ολόκληρη η συνέντευξη του Υπουργού

Δημοσιογράφος: «Έχουμε μαζί μας τον Αναπληρωτή Υπουργό αρμόδιο για θέματα Προστασίας του Πολίτη, τον Νίκο Τόσκα, γιατί θα δούμε το θέμα αυτό και από την πλευρά της Αστυνομίας, κ. Τόσκα καλή σας ημέρα.»
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη : «Καλή σας ημέρα κ. Αρβανίτη, καλημέρα και στους ακροατές σας.»
Δημοσιογράφος: «Χαίρομαι που σας ακούω. Εγώ έλεγα αυτό τώρα, με ακούσατε ότι τα έχουμε ξαναζήσει στην χώρα αυτή, εννοώ για την σύγχρονη ιστορία, πριν 15- 20 χρόνια είχαμε μεγάλα κύματα προσφύγων από τις Βαλκανικές χώρες.
Βέβαια τα πράγματα τώρα είναι ίσως πιο εκρηκτικά, εννοώ σε όγκο ανθρώπων και έχουμε κλειστά σύνορα. Αυτοί που τότε ερχόντουσαν εδώ, οι ηγέτες του σήμερα, είναι που κλείνουν τα σύνορα. Είναι ένα πολύ μεγάλο θέμα για την Ευρώπη, έτσι και αλλιώς. Να δούμε πως και τι εργαλεία έχει η ελληνική πολιτεία και σεις για να το αντιμετωπίσετε, για τους ανθρώπους καταρχήν.»
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη : «Κ. Αρβανίτη, καταρχάς θα μπορούσε να ανοίξει μια μεγάλη συζήτηση για το πώς αυτοί που ζητούσαν δημοκρατία το ‘89, το ‘90, το ‘91, τώρα φτιάχνουν φράχτες, αντιμετωπίζουν τους πρόσφυγες με μια φασιστική πολιτική, όπως κάποιες χώρες της πρώην Ανατολικής Ευρώπης, αλλά νομίζω θα πάει μακριά η συζήτηση για το πώς κάποιος που ζητάει δημοκρατίες και ελευθερίες, μπορεί να εφαρμόζει μετά φασιστική πολιτική.
Τώρα, σε αυτό που με ρωτήσατε, στο τεράστιο αυτό πρόβλημα, δε πιστεύω ότι πρέπει ούτε να μειώνουμε τις διαστάσεις του, ούτε να βλέπουμε μονοδιάστατα το θέμα. Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα. Αυτοί οι άνθρωποι κατατρεγμένοι, τρέχουν να σώσουν το κεφάλι τους ή να βρούν κάποιοι από αυτούς μία καλύτερη τύχη.
Δεν είμαστε εμείς αυτοί που άνοιξαν τους πολέμους σε αυτές τις περιοχές ούτε στο Αφγανιστάν ούτε στο Ιράκ, στη Συρία. Είμαστε αυτοί όμως που πληρώνουν τις επιπτώσεις από αυτούς τους πολέμους. Και, ξέρετε, αυτά τα μεγάλα κύματα προκαλούν το μεγάλο στοίχημα στην Ευρώπη, στην χώρα μας, κατά πόσο μπορούμε να συνδυάσουμε τις Ευρωπαϊκές αξίες, τις αξίες του πολιτισμού μας, τον ανθρωπισμό μας με την τάξη που πρέπει και οφείλουμε και πρέπει να βάλουμε στον τόπο, προκειμένου και αυτοί οι άνθρωποι να μην γυρίζουν στους δρόμους πεινασμένοι και εξαθλιωμένοι, αλλά και να μην δημιουργούνται και άλλα προβλήματα.
Είναι ένα μεγάλο στοίχημα. Είναι ένας συνδυασμός πολλών παραγόντων και για αυτό δουλεύουμε σε καθημερινή βάση.»
Δημοσιογράφος: «Θέλω να σας ρωτήσω και για τις γυναίκες και τους άνδρες, που υπηρετούν στα σώματα. Βλέπω ότι και αυτοί είναι σε πολύ μεγάλη κόπωση κ. Υπουργέ.»
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη : «Είναι σε κόπωση, αλλά και αντέχουν και προσπαθούν και για να είμαι ειλικρινής έχω εκπλαγεί με την τεράστια προσπάθεια που καταβάλλουν, τη θέληση που έχουν να βοηθήσουν την χώρα στην αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος και αν θέλετε την ανθρωπιστική διάσταση η οποία δεν βγαίνει.
Ποιος είδε, για παράδειγμα, Χριστούγεννα τους αστυνομικούς στην Μόρια της Μυτιλήνης, που έκαναν έρανο για να βοηθήσουν τα προσφυγόπουλα;
Βοηθούν οι άνδρες των Σωμάτων Ασφαλείας. Έχουν πειστεί ότι αυτή την στιγμή με πατριωτική αντίληψη, με ανθρωπιστική διάθεση, μπορούμε και πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα και αυτούς τους ανθρώπους που έρχονται κατατρεγμένοι όπως είπαμε.»
Δημοσιογράφος: «Το σχέδιο της κυβέρνησης, σύμφωνα από τις συσκέψεις που βγαίνουν, ποιο είναι;»
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη : «Η κυβέρνηση αυτή την στιγμή, ο Πρωθυπουργός, το Υπουργικό συμβούλιο, έχει δώσει σαφείς εντολές για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Δεν είναι σωστό, αυτό που λένε κάποιοι, ότι είμαστε απροετοίμαστοι.
Αυτή τη στιγμή, δημιουργούνται συνεχώς καταυλισμοί στους οποίους παρέχεται αυτή η στοιχειώδης στέγη είτε προκατασκευασμένα σπίτια είτε σκηνές και τροφή.
Υπάρχουν σε πολλές περιπτώσεις προβλήματα, γιατί υπάρχουν πολύ μεγάλες διακυμάνσεις στις ροές και στο ρυθμό που έρχονται αυτοί οι άνθρωποι, τη μια μέρα 3.000, την άλλη 500.
H Τουρκία για την ώρα δεν έχει δώσει σαφή δείγματα συνεργασίας. Υπάρχουν υποσχέσεις ότι θα συνεργαστεί, αλλά θα φανεί τις επόμενες ημέρες. Είμαστε λίγο επιφυλακτικοί σε αυτό το θέμα.
Λοιπόν, κάνουμε ότι μπορούμε, οργανώνουμε τη δουλειά μας. Ομως το πρόβλημα είναι πολύ μεγάλο, αυτοί οι άνθρωποι δεν θέλουν να μείνουν στην χώρα μας, θέλουν να πάνε στην Κεντρική και στη Βόρεια Ευρώπη και μάλιστα, πολλές φορές έχουν κατασκευαστεί κάποιοι μύθοι και όταν τους προσφέρεται για παράδειγμα κάποια άλλη χώρα της Ευρώπης, όχι, θέλουν να πάνε σε δυο τρεις συγκεκριμένες χώρες. Κάνουμε ότι μπορούμε και το κάνουμε με οργανωμένο τρόπο, πιστέψτε με.»
Δημοσιογράφος: « Χθες είχαμε εδώ στην Κουμουνδούρου ένα περιστατικό, όπου ληστεύτηκαν και μαχαιρώθηκαν πρόσφυγες. Έχετε στο νου σας, τον έλεγχο από ακραίους ή φασίστες ουσιαστικά, που μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα στους ήδη ταλαιπωρημένους πολίτες; Αυτό που λέμε το θέμα του ελέγχου, δηλαδή της αστυνόμευσης, να το πω έτσι ξεκάθαρα.»
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη : «Για την ώρα νομίζω το έχει δει όλος ο κόσμος, η εγκληματικότητα αν θέλετε και η παραβατικότητα που μπορεί να προέρχεται από τους πρόσφυγες, είναι ελάχιστη έως μηδενική.»
Δημοσιογράφος: «Το αντίθετο λέω εγώ, εγώ λέω το αντίθετο.»
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη : « Ναι, λέω την μια πλευρά και θα σας πω και την άλλη. Από την άλλη μεριά, υπάρχουν στοιχεία τα οποία έχουν προκαλέσει κατά καιρούς, έχουν αντιμετωπιστεί με τον τρόπο, που προβλέπει ο νόμος και οι κανονισμοί και, αν θέλετε, έχουν αντιμετωπιστεί και οι φασίζουσες νοοτροπίες, τις οποίες προσπάθησαν να καλλιεργήσουν κάποιοι δήμαρχοι στην βόρεια Ελλάδα.
Εκεί φάνηκε και η αποφασιστικότητα της κυβέρνησης και του κράτους και η θέλησή μας να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα χωρίς να ακούμε τις ακροδεξιές φωνές.»
Δημοσιογράφος: « Να έρθω και λίγο σε θέματα του Υπουργείου σας, πιο εντός. Είχαμε ακούσει ότι θα διαλυθεί η ομάδα ΔΕΛΤΑ. Ακούσαμε πάλι ότι θα επαναδραστηριοποιηθεί η ομάδα. Θα μας πείτε ακριβώς τι συμβαίνει και τι ακριβώς θα λύσει αυτή η ομάδα;»
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη : «Μα η ομάδα ΔΕΛΤΑ έχει καταργηθεί από την πρώτη εβδομάδα που πήγα στο Υπουργείο
Δημοσιογράφος: «Οι φήμες ότι θα ξανασυσταθεί, ισχύουν;»
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη : «Όχι, το ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί κάποιο υλικό από την ομάδα αυτή δεν σημαίνει ότι πρέπει να αντιμετωπίζουμε σαν τους Λουδίτες του 18 ο αιώνα, που σπάγανε τις μηχανές γιατί τους έφταιγε η ανεργία. Δεν σημαίνει ότι πρέπει να καταργήσουμε τα υλικά, ότι πρέπει να διώξουμε τους ανθρώπους αυτούς.
Αυτοί οι άνθρωποι είχαν συγκεκριμένη αποστολή, η οποία ήταν σε λάθος κατεύθυνση, την εκτελούσαν με κανόνες που τους είχαν τεθεί λάθος. Εμείς αλλάξαμε τους κανόνες, χρησιμοποιήσαμε αυτούς τους ανθρώπους κυρίως στην Δυτική Αττική όπου υπάρχει το γνωστό πολύ μεγάλο πρόβλημα και επομένως δεν υπάρχει περίπτωση επανίδρυσης της ομάδας ΔΕΛΤΑ.
Αντιμετωπίζουμε την κατάσταση και τα προβλήματα νομίζω με πολύ καλό τρόπο, με την υπάρχουσα σύνθεση, η οποία έχει δώσει και μεγαλύτερη ευελιξία αλλά και την δυνατότητα να αντιμετωπίζουμε ήπια τις διάφορες αντιδράσεις αλλά και με κόκκινες γραμμές.»
Δημοσιογράφος: « Κ. Υπουργέ ένα τελευταίο. Στο αίτημα της κοινωνίας που υπάρχει έτσι κι αλλιώς για τον αστυνόμο της γειτονιάς, δηλαδή να υπάρχει αυτό που λέμε οι πεζές περιπολίες κ.ο.κ.
Αν δεν γίνει αποσυμφόρηση από πολιτικά πρόσωπα και έχουν επιστρέψει οι αστυνομικοί στις υπηρεσίες τους, πρόσωπα που δεν έχουν ανάγκη αστυνομικής προστασίας, γιατί με την ίδια λογική όλοι έχουμε ανάγκη.»
Δημοσιογράφος: « Αν γίνει αποσυμφόρηση από πολιτικά πρόσωπα και έχουν επιστρέψει οι αστυνομικοί στις υπηρεσίες τους, πρόσωπα που δεν έχουν ανάγκη αστυνομικής προστασίας, γιατί με την ίδια λογική όλοι έχουμε ανάγκη.»
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη : « Αυτές οι κατευθύνσεις είναι κάτι που μας απασχολεί πάρα πολύ ειδικά αυτές τις μέρες, γιατί ξέρετε παράλληλα με το προσφυγικό, που απασχολεί ένα πολύ μεγάλο αριθμό αστυνομικών, δεν πρέπει να ξεχάσουμε την απλή, την καθημερινή αστυνόμευση, που διευκολύνει τη ζωή του πολίτη.
Σε αυτή την κατεύθυνση, χθες ακριβώς, είχαμε σύσκεψη παρά τα άλλα μεγάλα θέματα του προσφυγικού για να δούμε πως θα εντείνουμε τις προσπάθειες μας εκεί.
Σε ό,τι αφορά τους αστυνομικούς, οι οποίοι απασχολούνται σε νυν πρώην πολιτικούς. Από μια έρευνα που κάναμε φάνηκε ότι μάλλον είμαστε η μόνη χώρα που έχει εντός των εισαγωγικών προνόμιο και θα πρέπει κάτι να γίνει είτε με νομοθετική πρωτοβουλία.»
Δημοσιογράφος: «Αυτό με νομοθετική πρωτοβουλία πρέπει να γίνει;»
Υπουργός Προστασίας του Πολίτη : «Ναι ,ναι, ναι.»
Δημοσιογράφος: «Μάλιστα.»
Υπουργός Προστασίας του Πολίτη : « Και εγώ εκεί προσανατολίζομαι κύριε Αρβανίτη και μιλάω έτσι σκέφτομαι φωναχτά, γιατί βλέπω ότι μερικοί δεν θέλουν να απεμπολήσουν τα προνόμια που είχαν κερδίσει τόσα χρόνια.»
Δημοσιογράφος: «Κύριε υπουργέ έχουν και αυτοκίνητα αυτοί;»
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη : «Μερικοί ναι, μερικοί ναι.»
Δημοσιογράφος: «Αληθεύει ότι ο κύριος Πάγκαλος έχει ακόμα αυτοκίνητα, κρατικά δηλαδή;»
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη : «Δεν θέλω να μπω σε ονόματα, κάποιοι έχουν αυτοκίνητα.»
Δημοσιογράφος: « Θέλω εγώ, είναι εκτός κοινοβουλίου γι αυτό ρωτώ, η ξέρω εγώ η κυρία Διαμαντοπούλου αυτοί όλοι έχουν ακόμα τα προνόμια αυτά, όπως είχαν οι κοινοβουλευτικοί ή έχουν;»
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη : «Τώρα δεν θυμάμαι ποιοι ακριβώς από αυτούς που αναφέρατε έχουν αυτοκίνητο, το θέμα είναι ότι..»
Δημοσιογράφος: «Και αστυνομικούς.»
Υπουργός Προστασίας του Πολίτη : « Υπάρχουν πολλά αυτοκίνητα που έχουν διατεθεί, τα οποία κακώς έχουν διατεθεί και υπάρχει και υπερβολή, δηλαδή δεν μπορεί ένας πρώην Υπουργός Δημόσιας Τάξης να έχει μεγαλύτερη ασφάλεια σήμερα από ότι έχει ο Πρωθυπουργός.»
Δημοσιογράφος: «Ναι, αυτό χρειάζεται νομοθετική ρύθμιση ή δικιά σας απόφαση;»
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη : « Αυτό χρειάζεται και τα δύο γιατί σύμφωνα με τον νόμο κανένας πρώην δεν μπορεί να έχει ασφάλεια και σε καμία χώρα τουλάχιστον από όσες έχω ψάξει στην Ευρώπη.
Εκτός από τους Υπουργούς, δεν υπάρχει, δεν διατίθεται ασφάλεια, τώρα το ότι αυτό που ισχυρίζεται ο καθένας και λέει έσκασε ένα γκαζάκι στην γειτονιά μου ή με απείλησαν με μία επιστολή, αυτά είναι προφάσεις εν αμαρτίαις.»
Δημοσιογράφος: « Αυτό το περιμένουμε σύντομα; Μην με κατηγορήσετε ότι έχω εμμονές, είναι αιτήματα που ακούγονται και από τους ακροατές και τα βλέπουμε και εμείς, είναι λίγο προκλητικό τώρα.»
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη : «Έχω εγώ μεγαλύτερη εμμονή σε αυτό το θέμα από εσάς.»
Δημοσιογράφος: «Το φαντάζομαι, ωραία, χαίρομαι.»
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη : « Γιατί είναι πρόκληση, δεν μπορεί να προχωρήσει αυτό το πράγμα έτσι. Υπάρχει ένα πλέγμα συμφερόντων που προέρχεται από όλες τις πλευρές και το οποίο δεν μπορεί να γίνει ανεκτό. Εγώ τουλάχιστον αν θέλετε κατηγορώ και τον εαυτό μου, γιατί σε αυτό το διάστημα δεν το λύσαμε, αλλά θα λυθεί.»
Δημοσιογράφος: «Κύριε Τόσκα ευχαριστώ πάρα πολύ, που τα είπαμε.»
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη : «Να είστε καλά.»
Δημοσιογράφος: «Και εσείς να είστε καλά κύριε Υπουργέ, γειά σας.»


#stokokkino.gr



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.