.

Διάθεση ''κοινωνικού μερίσματος'' - «Καθρεφτάκια για τους ιθαγενείς…» ~ enstoloi.gr, Τμήμα Σωμάτων Ασφαλείας ΣΥΡΙΖΑ Αστυνομία Λιμενικό , Πυροσβεστική
                                                                                                             

Πέμπτη 20 Μαρτίου 2014

Διάθεση ''κοινωνικού μερίσματος'' - «Καθρεφτάκια για τους ιθαγενείς…»Αθήνα, 20 Μαρτίου 2014

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
«Καθρεφτάκια για τους ιθαγενείς…»

Μετά τους εορτασμούς και τις φανφάρες για την επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος ο κ. Σαμαράς προχωρεί στην διάθεση 500 εκ. ευρώ «κοινωνικού μερίσματος» απ’ το πλασματικό πλεόνασμα, εν μέσω χαλκού ηχώντος και κυμβάλου αλαλάζοντος που του εξασφαλίζουν τα φιλικά του Μήντια.

Το πλασματικό αυτό πλεόνασμα είναι στην πραγματικότητα χρέος του κράτους για αγαθά και υπηρεσίες που αγόρασε κατά την διάρκεια του 2013 από ιδιώτες και δεν τα αποπλήρωσε, προέρχεται πχ. από τα φάρμακα που δεν εξόφλησε, από το «ξεπάτωμα» του συστήματος Υγείας, από τα σβηστά καλοριφέρ των σπιτιών και των σχολείων κλπ.
Για να καταλάβουμε το μέγεθος του εμπαιγμού του «κοινωνικού μερίσματος» των 500 εκ. € αναφέρουμε χαρακτηριστικά τα εξής:
- Το ελληνικό δημόσιο για τις ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών, ενώ έχει χρεωθεί μέχρι σήμερα 42 δισ. € για την κατοχή του 87 έως 95% περίπου των μετοχών τους, σκοπεύει να εκχωρήσει σε ιδιώτες ποσοστό άνω του 50% αυτών των μετοχών με μόνο 6,5 δις €.
- Στα 300 έως 500 εκ. € περίπου ανέρχεται το ύψος των επισφαλών δανειοδοτήσεων (θαλασσοδανείων) που καρπώθηκαν κάποιοι αξιότιμοι κύριοι, ιδιοκτήτες παρασιτικών «επιχειρήσεων».
- Τέλος, 500 εκ. € είναι και το ύψος του ποσού ενός και μόνου, του μεγαλύτερου καταθέτη της λίστας Lagarde.
Δεν θα παραμείνουμε στις τεχνικές λεπτομέρειες και στον υπολογισμό του αριθμού των δικαιούχων των 300 έως 500 € που τους αντιστοιχούν. Ούτε θα επιχειρηματολογήσουμε για την σκοπιμότητα ή την καλύτερη αποδοτικότητα μια τέτοιας κίνησης. Φρονούμε ότι είναι μια πράξη βαθειά ανήθικη, χυδαία και προκλητική. Όταν η ανεργία έχει φτάσει σε πρωτοφανή επίπεδα και καταλύεται η προστασία των κοινωνικά αδύναμων, όταν οι εργαζόμενοι είναι πια λιγότεροι από το μισό του οικονομικά ενεργού πληθυσμού, η τρόϊκα και η μνημονιακή κυβέρνηση συνεχίζουν να λεηλατούν τον εθνικό πλούτο σαν κοινοί πλιατσικολόγοι, προετοιμάζοντας νέα μέτρα και μνημόνια. Ομαδικές απολύσεις, κατάργηση των μισθολογικών ωριμάνσεων, καθώς και της δυνατότητας των μακροχρόνια ανέργων να ξαναμπούν στην αγορά εργασίας με τον κατώτατο μισθό, είναι μερικά από τα μέτρα αυτά. Και ενώ απεργάζονται όλα αυτά, τώρα εν όψει εκλογών μοιράζουν δωράκια στους αποσβολωμένους ιθαγενείς, σαν κάτι Σαουδάραβες πρίγκηπες της 10ετίας του ’60 που μοίραζαν ρολόγια στο προσωπικό των ξενοδοχείων που διέμεναν!
Θα επικεντρωθούμε στο θέμα των ενστόλων τους οποίους η κυβέρνηση υποτίθεται ότι προσέχει ιδιαίτερα. Ως γνωστόν η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας αποφάσισε ότι οι μνημονιακές περικοπές των αποδοχών των ενστόλων που επιβλήθηκαν από το τέλος του 2012 και μετά (νόμος 4093/12), δεν είναι συμβατές με το Σύνταγμα. Σύμφωνα με τις διατάξεις που είχαν ψηφιστεί, οι περικοπές σε μισθούς και συντάξεις των ενστόλων θα απέδιδε την περίοδο 2013-2016, 78 εκατ. € από περικοπές μισθών, 88,2 εκατ. € από την εφαρμογή νέου μισθολογίου από το 2014 και 178,8 εκατ. € από περικοπές δαπανών λόγω της επίπτωσης του νέου μισθολογίου στις συντάξεις των ενστόλων. Από αυτά τα προϋπολογισθέντα ποσά παρέμειναν μόνο οι αρχικές περικοπές των 78 εκατ. € στους μισθούς.
Η κυβέρνηση προτίθεται να μοιράσει σε 64.000 ενστόλους το ποσό των 30 εκατ. €, όπως διατυμπανίζουν τα Μήντια, ποσό κατά 48 εκατ. € λιγότερο από αυτό που τους έχει περικόψει. Συνεπώς γεννώνται εύλογα ερωτήματα όπως:
- Το χαρτζιλίκι των 500 € θα θεωρηθεί σαν προκαταβολή των οφειλών των αποδοχών των ενστόλων που περικόπηκαν και θα τους καταβληθεί το υπόλοιπο ή θα θεωρήσει η κυβέρνηση ότι με το εφάπαξ ποσό αυτό έληξε η οφειλή της προς αυτούς;
- Δεν θα πρέπει η κυβέρνηση να επιστρέψει στο ακέραιο τις περικοπές των αποδοχών στους ενστόλους; Με ποιόν τρόπο θα το πράξει και πότε; Μήπως, όπως λέγεται θα τους εξοφλήσει με ομόλογα δεκαπενταετίας;
Εμείς πιστεύουμε πως η κυβέρνηση πρέπει να σεβαστεί και να εφαρμόσει την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου επιστρέφοντας άμεσα και στο ακέραιο τις περικοπές των αποδοχών στους ενστόλους, οι οποίοι άλλωστε δεν θα ανεχθούν τον εμπαιγμό και θα καταγγείλουν αυτές τις κινήσεις που καταπατούν την τιμή και την υπερηφάνειά τους και υποτιμούν εξόφθαλμα τη νοημοσύνη τους.

Το γραφείο τύπου

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.